1.2.16

Πώς να ξεκινήσω με την καινούρια μου ραπτομηχανή;


Λύσαμε το πρώτο θέμα: πήρες την πρώτη σου ραπτομηχανή (καινούρια ή μεταχειρισμένη)! Καταρχάς, με 'γεια σου, να τη χαρείς, να είναι/είσαι παραγωγική (οι ραπτομηχανές δεν δουλεύουν μόνες τους, θέλουν κι εσένα να τις δουλέψεις), και να φτιάξεις ρούχα να φοράς κι εσύ και οι δικοί σου (καλά, μόνο εσύ, σιγά μη ράψουμε για άλλους).
Τώρα αντιμετωπίζεις το εξής πρόβλημα: τί την κάνεις; Κάθεσαι σε μια γωνιά και την κοιτάς και την καμαρώνεις; Την κοιτάς με αμφιβολία, με σκεπτικισμό, με φόβο;  Πώς ξεκινάς να ράβεις;
Το ξέρω ότι σου φαίνεται παράξενο, εγώ όταν πήρα τη ραπτομηχανή μου και πάτησα πρώτη φορά το πεντάλ, εκτός του ότι τρόμαξα λίγο, κατά βάση μου 'ρχότανε να σκάσω στα γέλια, διότι με έβλεπα από μία γωνία να "ΡΑΒΩ" και μου φαινότανε τόσο παράξενο. Ναι, ναι, είχα εξωσωματική εμπειρία με μία ραπτομηχανή, μην το κάνουμε και θέμα τώρα.
Μη φοβού, σου λέω, και βουρ στον πατσά! Ναι, ναι, εσένα λέω: Ιωάννα, Μαρία, Γεωργία, Αλέκα (βάλε το δικό σου όνομα, ξέρεις πολύ καλά ποιά εννοώ!). Σηκωθείτε από καναπέδες, καρέκλες...(όχι, αυτό είναι από αλλού). Σήκω, όμως. Αλήθεια τώρα. Μία απόφαση είναι. Μικρή. Άδειασε ένα χώρο στο γραφείο σου (δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλο, δεν είναι ανάγκη να είναι καν γραφείο-ας είναι το τραπέζι της τραπεζαρίας, της κουζίνας, του μπαλκονιού).
Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να πάρεις το εγχειρίδιο χρήσης ανά χείρας. Ναι, εκείνο το βιβλιαράκι λέω, που όλοι το βλέπουν αλλά κανείς δεν το διαβάζει. Θα βρεις πολύ χρήσιμες πληροφορίες εκεί μέσα, κυρίως για το πώς θα "φορτώσεις" τη μηχανή σου με κλωστή. Αν έχεις χάσει το εγχειρίδιο ή αν δεν το είχες ποτέ (επειδή η μηχανή ήταν από χέρι), τότε το ίντερνετ είναι για ακόμα μια φορά ο καλύτερός σου φίλος. Τσέκαρε την ταμπελίτσα/αυτοκολλητο που βρίσκεται στο πίσω ή κάτω μέρος της μηχανής σου, και βρες το μοντέλο της. Προσοχή, διότι δεν θέλουμε το εμπορικό όνομα της μηχανής, αλλά τον κωδικό του εργοστασίου (η διαφορά είναι ότι μία ραπτομηχανή, η οποία είναι βασικά το ίδιο μοντέλο, να κυκλοφορεί σε πολλές χώρες, αλλά να ονομάζεται διαφορετικά).
Στη δική μου περίπτωση, η ραπτομηχανή μου είναι Singer και η εμπορική της ονομασία είναι Smart II, αλλά το μοντέλο είναι το Singer 8280. Αυτό το τελευταίο θα χρειαστεί για να βρεις το εγχειρίδιο (δεν αποκλείεται να το βρεις και με την εμπορική του ονομασία, στην τελική δοκίμασε να γκουγκλάρεις και τα δύο, και όποιο σου κάτσει).
Τώρα. Βάλε τη μηχανή στην πρίζα. Ναι, το ρεύμα το χρειάζεσαι. Το μάνιουαλ λογικά έχει ένα σχεδιάγραμμα για να δεις πώς περνάς την κλωστή στη μηχανή σου. Προσπάθησε να το καταλάβεις, διαβάζοντάς το και μελετώντας τη μηχανή σου. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Μη σου πω ότι είναι το πιο σημαντικό. Αν το κάνεις αυτό σωστά, είσαι στα μισά του δρόμου, το υπόσχομαι!
Καταρχάς, δες αυτό το βίντεο, που σου δείχνει τον τρόπο λειτουργίας των ραπτομηχανών (όλες οι οικιακές με τον ίδιο τρόπο δουλεύουν!):

Α, για να μην το ξεχάσω: για να μην μπουρδουκλωθείς, σου λέω εξαρχής ότι η ραπτομηχανή λειτουργεί με δύο κλωστές: την επάνω και την κάτω (εγώ στην αρχή νόμιζα ότι ήθελε μόνο μία, τόσο άσχετη ήμουν). Το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να έχεις στα χέρια σου δύο κλωστές. Το ένα μασούρι θα είναι αυτό που αγόρασες από το μαγαζί με τα είδη ραπτικής, το οποίο αποτελεί την "πάνω κλωστή". Το άλλο είναι η μασουρίστρα, έτσι λέγεται αυτό το πραγματάκι που είχε η ραπτομηχανή σου (λογικά είχε δύο-τρία τέτοια, αν ήταν καινούρια), και είναι η "κάτω κλωστή". Και οι δυο αυτές κλωστές (που τις περισσότερες φορές είναι ίδιες, αλλά μπορεί και όχι, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να έχεις) χρειάζονται "πέρασμα".

Στην αρχή, θα έχεις τη μασουρίστρα σου άδεια, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να την γεμίσεις, δηλαδή, να της τυλίξεις κλωστή. Όχι, δεν θα το κάνεις με το χέρι, μη φρικάρεις, θα το κάνει η μηχανή σου για σένα, έχει τέτοια λειτουργία. Και θα το λέει και αυτό στο εγχειρίδιό της.
Τώρα, το κακό είναι ότι εγώ δε μπορώ να σου πω πώς θα περάσεις την κλωστή στη δική σου ραπτομηχανή, γιατί κάθε μία έχει τα δικά της. Η λογική, όπως και νά 'χει, είναι η εξής: η κλωστή στερεώνεται στη θέση της, και διαμέσου συγκεκριμένων οδηγών (κάτι πραγματάκια που είναι σαν βίδες ή σα μικρά κουμπιά, που προεξέχουν από τη μηχανή) φτάνει στον τελικό προορισμό της, δηλαδή στο πλατώ της μηχανής. Και οι δύο κλωστές συναντιούνται στο πλατώ (η μία ερχόμενη από πάνω και η άλλη από κάτω). Και μιας που είπα πλατώ, καλό θα είναι να μάθεις και δυο τρία πράγματα για το πώς ονομάζονται τα βασικά μέρη της μηχανής σου. Μην ανησυχείς, δεν θα σου ζητήσω να μάθεις ηλεκτρο-μηχανολογικούς όρους, πέντε-έξι πράγματα είναι.

Το σημείο στο οποίο δυσκολεύονται οι πιο πολλές αρχάριες είναι πώς να φέρουν την κάτω κλωστή επάνω, στο πλατώ. Αυτό πρέπει να γίνει σωστά, αλλιώς θα μπερδευτεί η κλωστή καθώς πας να ράψεις, και θα νομίζεις ότι δε μπορείς να ράψεις, και ότι είσαι άχρηστη μοδίστρα και τέτοια, και θα τσατιστείς και θα απογοητευτείς και θα τα παρατήσεις, αλλά όχι-δεν-το-θέλουμε-αυτό. Ψυχραιμία, λοιπόν. Αφού ξεπεραστεί αυτός ο λόφος, όλα μετά είναι ισιάδι.
Κανόνας: Τον στρογγυλό διακόπτη στο πλάι της μηχανής σου τον περιστρέφεις πάντα (ΠΑΝΤΑ) προς τα εσένα. ΠΑΝΤΑ!  Η περιστροφή προς την άλλη μεριά τις περισσότερες φορές μόνο προβλήματα δημιουργεί (μαγκώνει κλωστές, τις μπερδεύει, γενικά δημιουργεί χάος).
Κάποιες ραπτομηχανές (κυρίως τελευταία μοντέλα, εννοώ της τελευταίας δεκαετίας) έχουν επάνω τους το δρόμο που πρέπει να ακουλουθήσεις για να τις "κλωστήσεις". Αλλά αυτό είναι χρήσιμο μόνο για τις πέντε πρώτες φορές. Μετά θα το κάνεις με κλειστά μάτια.


(Αν η ραπτομηχανή σου παίρνει την μασουρίστρα από το πάνω μέρος του πλατώ, όχι από το μπροστά, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα)
Αφού φέρεις τις δύο κλωστές στη θέση τους, τοποθετείς τις ουρές προς τα πίσω, και είσαι έτοιμη να ράψεις!
Στο παρακάτω βιντεάκι, σου δείχνω πώς περνάω στη δική μου ραπτομηχανή τις κλωστές. Δεν είναι τρελά λεπτομερές, είναι για να πάρεις μια ιδέα-έτσι κι αλλιώς, στη δική σου ραπτομηχανή θα είναι διαφορετική η διαδρομή που ακολουθεί η κλωστή.
Σήκω τώρα από τον υπολογιστή, και κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις (όχι να σιδερώσεις, ούτε να σκουπίσεις, τώρα βρήκες;-το άλλο λέω, βγάλε τη ραπτομηχανή από την ντουλάπα, ντε!), και κάνε εξάσκηση στο πέρασμα της κλωστής. Πολλές φορές, τουλάχιστον δέκα! Και μετά, πάλι αύριο, για να το εμπεδώσεις, άλλες τόσες.
Στο επόμενο επεισόδιο, θα δούμε τα είδη των ραφών, και πού χρησιμοποιούνται. Υπομονή!
Καμιά απορία;

♥ Pelagie

31 σχόλια:

 1. Ευχαριστώ πολύ!!!! Ιδιαίτερα κατατοπιστική η ανάρτησή σου. Περιμένω κυριολεκτικά με αγωνία το επόμενο επεισόδιο με τα είδη των ραφών γιατί εκεί είμαι εντελώς ανίδεη!!! Και πάλι ευχαριστώ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ, Σοφία, ευχαριστώ πολύ! Είναι τόσο εύκολο να ξεκινήσεις, λίγο θάρρος θέλει! Εσύ μπορείς να περάσεις κλωστή στη μηχανή σου; Είναι καινούρια ή παλιά;

   Διαγραφή
  2. Την μηχανή την έχω περίπου δύο χρόνια,την αγόρασα από το lidl, αλλά ακόμα δεν μπορώ να κρίνω αν είναι καλή γιατί την έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα λόγω απειρίας.Την κλωστή ξέρω να την περνάω και να κάνω ίσιο γαζί. Τα υπόλοιπα είδη ραφών και που χρησιμοποιούνται τα περιμένω από σένα. Ευχαριστώ και καλημέρα!!!!

   Διαγραφή
  3. Μια χαρά είναι οι του Lidl, θα σου φανεί πολύ χρήσιμη και θα την ευχαριστηθείς! Και, σσσσσ, να σου πω ένα μυστικό; Δεν χρειάζεσαι, βασικά, κανένα άλλο γαζί, παρά μονάχα το ίσιο. Άντε και το ζιγκ ζαγκ, αλλά αυτό δρα εντελώς συμπληρωματικά. Τα άλλα είναι για το θεαθήναι! Έλα, κατέβασέ την λίγο τώρα, να κάνεις λίγη εξάσκηση, γιατί έχω μαθήματα στη σειρά που έρχονται! Φιλιά!

   Διαγραφή
 2. Εγώ έχω μια Toyota.Ωραία μηχανούλα.Όταν την πρωτοπήρα πήγα και ένα σκ σε μαθήματα ραπτικής.Μου αρέσει πολύ η ραπτική,αλλά ακόμη στα tutorials του pinterest είμαι.Pelagie πολύ ωραίο το blog σου πάντως.Είναι έμπνευση!Να φανταστώ το όνομα απ'την ομώνυμη μοδίστρα στην ταινία με τη Βλαχοπούλου;;;Pelagie de Paris...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, ναι, μία φίλη μου με πείραζε φωνάζοντάς με έτσι, Pelagie, όταν πρωτοξεκίνησα να ράβω (και κάναμε το γνωστό σκετσάκι, "Σούζι τρως-ΚΑΙ ψεύδεσαι ΚΑΙ τρως!"). Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πληρώσεις και να πας να μάθεις σε σεμινάριο, μπορείς και από μόνη σου! Λίγα πραγματάκια χρειάζεται μόνο να μάθεις, και το ίντερνετ, φυσικά, είναι ο καλύτερός σου φίλος (hallo!).

   Διαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επίσης, οι Toyota ωραίες μηχανές κι αυτές, δυνατές και αξιόπιστες.

   Διαγραφή
 4. Δέκα ώρες αφιέρωσα να περάσω τη πάνω κλωστή στην καινούργια μου
  ραπτομηχανή ! Είχα συνηθίσει στην παλιά Singer.
  Tώρα, καλέ λες, πρέπει να κάνω εξάσκηση γιατί θα το ξεχάσω !
  Πολύ ωραία η ανάρτησή σου, μπράβο .... πολύ χρήσιμη !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δέκα ώρες για την πάνω. Για την κάτω; Πολύ χαίρομαι που ξόδεψες ώρες και ασχολήθηκες, αυτό σημαίνει ότι έχεις όρεξη, κι όποιος έχει όρεξη έχει και επιμονή και υπομονή και μαθαίνει και κάνει θαύματα!
   Ναι, ναι, πάρε τη ραπτομηχανή μπροστά σου, και ξεκίνα! Ακολουθούν και άλλες αναρτήσεις για εξάσκηση!

   Διαγραφή
  2. Ενδιαφέρον....μπραβο μπράβο μπράβο!!!

   Διαγραφή
  3. Σ' ευχαριστώ, Ελεάννα! Ελπίζω να είναι και χρήσιμο, εκτός από ενδιαφέρον, δηλαδή, να το ΚΑΝΕΙΣ κιόλας, εκτός από το να το σκέφτεσαι ;)

   Διαγραφή
 5. Γεια σου Pelagie de Paris.Περιπου δυο χρόνια εχω μια παλιά μηχανή υπολογίζω το '70 ειναι.Και που δεν έψαξα να βρω οδηγίες το μόνο που κατάφερα ειναι να περάσω το μασούρι.Ποση χαρά εκανα μετα οταν ξεκίνησα να πατάω το κουμπί και να γαζώνει μόνο που δεν γαζώνει.Τι κάνω λάθος;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πατατούλα, τί μάρκα είναι η μηχανή σου; Ψάξε να βρεις το ταμπελάκι με τα στοιχεία της, καταρχάς.

   Διαγραφή
  2. Γεια σου ξανά μετα απο καιρό.Λοιπον η μηχανή η εμπορική ονομασία ειναι Neumann.Και σύμφωνα με τις οδηγίες σου το μοτέρ γράφε GermaniaW YM-50YDK

   Διαγραφή
  3. Μήπως η μηχανή σου είναι Naumann και όχι Neumann; Είναι από εκείνες τις παλιές τις σιδερένιες με το τραπέζι το ξύλινο;

   Διαγραφή
  4. Ναι αυτο ηθελα να γράψω ειναι σιδερένια αλλα οχι με το τραπεζάκι θα στο στείλω στο Φέις Μπουκ φωτό οταν βρω την ευκαιρία.σ ευχαριστω πολυ.

   Διαγραφή
  5. Αυτό θα σου έλεγα κι εγώ! Και βγάλε και μία φωτό το ταμπελάκι της.

   Διαγραφή
 6. Mπράβο για τις αναρτήσεις σου!Είναι όλα όσα θέλουν οι αρχάριες να ρωτήσουν και δε ξέρουν κάποιον ή δε ξέρουν αγγλικά να δουν ξένα tutorial.Βάλε λίγο παραπάνω φωτισμό στα βιντεάκια σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, λοιπόν, ναι! Αυτή εδώ είναι η διαφορά μεταξύ ενός καλοπροαίρετου και ενός κακοπροαίρετου σχόλιου. Το δικό σου είναι καταφανώς εποικοδομητικό και καλοπροαίρετο, και σ' ευχαριστώ πολύ! Έχεις μεγάλο δίκιο, δεν είναι ακριβώς ο φωτισμός, αλλά η κάμερα που χρησιμοποίησα, και συν τοις άλλοις ότι έβαλα και φίλτρο, τρομάρα μου, από πάνω, στην επεξεργασία του βίντεο. Μεγάλο λάθος. Το επόμενο, που ήδη το ετοιμάζω, θα είναι πολύ καλύτερο!
   Πάντως, κατά βάση θέλω να γράψω όσα δεν βρήκα εγώ όταν ξεκίνησα να ράβω, και παρά του ότι τα αγγλικά μου είναι σε πολύ καλό επίπεδο, είχα δυσκολευτεί πολύ με την αγγλική ορολογία (την ελληνική ορολογία την έμαθα πολύ αργότερα, αφού προσπαθούσα να ρωτήσω μοδίστρες γνωστές μου, και δεν μπορούσα να τους περιγράψω τί εννοούσα, γιατί τα ήξερα όλα στα αγγλικά!).
   Καλό βράδυ!

   Διαγραφή
 7. Θα σου στειλω φωτογραφια με την θηκη για τα βελονακια μου που εραψα, θα πεσεις κατω απο το γελιο, με τα ολοοοοοοισια γαζια μου! Παρ ολα αυτα, δεν το βαζω κατω, αυριο το πρωι θα βγαλω παλι την μηχανη μου και τα υφασματα μου και θα στειλω τα παιδια βολτα με τον μπαμπα στο παρκο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. όλα τελεια και μπραβο σου...και για ένα περιεργο λογο περασα με ευκολια (σχετικα την κατω κλωστη ,πανω) και ξεκινησα...και δε ξερω τι κανω λαθος αλλα μαζευεται πολύ κλωστη στο κατω μερος του υφασματος και μπορδουκλωνεται και μεσα ,γυρω γυρω από το μασουρακι
  ...:/ και πραγματικα δε ξερω τι να κανω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λοιπόν, Μαρία! Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να αλλάξεις τη βελόνα σου. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων, αυτή είναι ο φταίχτης.
   Δεύτερον, σιγουρέψου ότι έχεις βάλει σωστά την κλωστή στη μασουρίστρα. Δες αυτό το πρόβλημα που είχε μια κοπέλα που μου έστειλε μήνυμα, μήπως φταίει το πώς πέρασες τη μασουρίστρα στην υποδοχή της (έχει σημασία η φορά της κλωστής!). Πήγαινε στη σελίδα μου στο facebook, Pelagie de Paris, και δες εκεί που λέει "Δημοσιεύσεις επισκεπτών". Υπάρχει ένα σχόλιο με το ίδιο πρόβλημα με σένα, και στα σχόλια που έχω κάνει από κάτω, έχει και φωτογραφίες!
   Τρίτον, αν το ύφασμά σου είναι πολύ λεπτό (ή πολύ χοντρό) και έχεις βάλει βελόνα για χοντρά υφάσματα (ή για λεπτά, αντίστοιχα), τότε πάλι μπορεί να σου έχει κάνει το ίδιο πρόβλημα. Αν το ύφασμά σου είναι ένα βαμβακερό ύφασμα, ας πούμε, μία βελόνα με νούμερο 80 είναι καλή.
   Θα σου έλεγα, επίσης, να δεις και το βιντεάκι αυτό:Σημεία ελέγχου πριν ξεκινήσεις να ράβεις, όπως και αυτό: Πώς περνάς την κλωστή στη ραπτομηχανή σου

   Δοκίμασε αυτά, και πες μου!

   Διαγραφή
 9. Καλησπέρα. Εγώ πάντως εμαθα να περνάω την κλωστη στη μηχανη μου απο το βιντεάκι σου. Σ' ευχαριστώ και απο εδώ.
  Υ.Γ κανα τιπ για ίσια γαζιά..........εχω θέμα. :-D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ, τί καλά που το λες αυτό, πολύ χαίρομαι!
   Τώρα, για τα ίσια γαζιά, δυο τιπ έχω να σου πω:
   Πρώτον, όταν ράβεις ΔΕΝ θα κοιτάς τη βελόνα, θα κοιτάς παραδίπλα, την άκρη του υφάσματος, η οποία θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τη γραμμούλα που έχεις βάλει σημάδι (ανάλογα με το περιθώριο ραφής που έχεις ορίσει).
   Δεύτερον, μην ανησυχείς, δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να μάθεις να ράβεις ίσια γαζιά, λίγη εξάσκηση χρειάζεται: πάρε ένα άχρηστο κομμάτι πανί, και ράψε μερικά γαζιά για να συνηθίσεις στην ταχύτητα του πεντάλ και στο να ακολουθείς την άκρη του υφάσματος (βλ. παραπάνω), και θα είσαι τέλεια γαζώτρια σε ντε-τε!
   Φιλιά!

   Διαγραφή
  2. Καλησπερα!υπεροχη σελιδα!!!
   Έχω αγοραζει μια singer prelude κανω ότι λεει το βιβλιο αλλα δεν μπορω να ραψω!οταν ραβω μονο τρυπαει χωρις να βγαζει κλωστη!τι κανω λαθος!οπως επισης τα βρισκω σκουρα με τις κλωστες την κατω που θα φερω επανω!δεν μου βγαίνει παντα! Και αρχιζει κ μπερδευετε!help!!! ❤

   Διαγραφή
  3. Καλησπερα!!υπεροχη σελιδα!χρειαζομαι βοηθεια!αγορα μια singer prelude!είμαι τελειως ασχετη!οταν ραβω μονο τρυπαω δεν βγαινει κλωστη! Κατι κανω λαθος σιγουρα τι όμως!την διαδικασια την κανω σωστή μεχρι το σημειο που η κατω κλωση πρεπει να ανέβει επανω!δεν τα καταφερνω παντα αλλωτε μπερδευετε αλλωτε βγαινει αλλα δεν ραβει!τι μπορει να συμβαινει?ευχαριστώ εκ των προταιρων

   Διαγραφή
  4. Σου απαντάω αργά. Λογικά, μέχρι τώρα, την έχεις βρει την άκρη, ε;
   Κάτι δεν έκανες καλά με τη μασουρίστρα, λογικά! Ίσως δεν έβαζες σωστά τη μασουρίστρα στη μεταλλική θήκη;
   Σόρρυ για την καθυστέρηση στην απάντηση, το ξέρω ότι είναι σπαστικό όταν είσαι αρχάρια να προσπαθείς να βρεις άκρη!

   Διαγραφή

Έλα, μη ντρέπεσαι, πες κάτι!