23.2.16

Γαζιά: τα είδη τους και οι κυριότερες εφαρμογές τους


Σήμερα θα σου αποκαλύψω ένα μυστικό, που θα σου αλλάξει τη ζωή(!): στο 90% της ραπτικής, χρησιμοποιούνται δύο είδη γαζιών: το απλό και το ζιγκ ζαγκ! Βασικά, κυρίως το απλό, γιατί το ζιγκ ζαγκ το χρησιμοποιείς (συνήθως) όχι για να ενώσεις δύο κομμάτια ύφασμα, αλλά για να διορθώσεις τις άκρες για να μην ξεφτίζουν. Ναι-ναι, για να ενώσεις δύο κομμάτια ύφασμα, χρησιμοποιείς την απλή, ίσια ραφή. Αυτό που, βασικά, ρυθμίζεις είναι το μήκος της. Συνήθως, οι ραπτομηχανές έχουν ένα στρογγυλό διακόπτη για το είδος της ραφής, και ένα δεύτερο, με τον οποίο ρυθμίζεται το μήκος του. Αυτός ο δεύτερος διακόπτης είναι συνήθως από 0 έως 4 (ή 5 σε κάποιες μηχανές), και αναπαριστά χιλιοστά: όσο πιο μεγάλος αυτός ο αριθμός, τόσο πιο μακρύ θα είναι το γαζί. (Άρα, μην ψαρώνεις όταν σου λένε ότι μια ραπτομηχανή έχει 852 διακοσμητικές ραφές, εσύ θα χρησιμοποιήσεις μόνο δύο, την ίσια, και τη ζιγκ ζαγκ).

Πρώτα από όλα, όμως, πρέπει να σου πω τί είναι το "περιθώριο ραφής": είναι η απόσταση της ραφής από την άκρη του υφάσματος. Το περιθώριο ραφής μπορεί να διαφέρει από μοδίστρα σε μοδίστρα, αλλά και από ρούχο σε ρούχο. Το συνηθέστερο (και το πιο ασφαλές για αρχάριες) είναι 1,5 εκατοστό.


Το περιθώριο ραφής είναι πολύ σημαντικό να είναι το ίδιο σε όλο το ρούχο, γιατί αλλιώς θα δημιουργηθούν ανομοιομορφίες. Αν πάρεις έτοιμο πατρόν, αυτό θα σου λέει με τί περιθώριο ραφής πρέπει να ράψεις. Αλλιώς, το διαλέγεις μόνη σου εξαρχής, και το διατηρείς ίδιο σε όλο το ρούχο. Πώς θα πετύχεις περιθώριο ραφής 1,5 εκατοστό; Στο πλατώ της μηχανής σου υπάρχει μία μεταλλική (ή και πλαστική) πλάκα, στην οποία υπάρχουν διαγραμμίσεις. Αυτές οι διαγραμμίσεις σε βοηθάνε να βρεις τη θέση στην οποία πρέπει να βάλεις το ύφασμα. Ράβοντας, προσπαθείς να κρατήσεις την άκρη του υφάσματος στη συγκεκριμένη αυτή γραμμούλα που σε βοηθάει. Καθώς ράβεις, είναι πιο εύκολο και αποτελεσματικό να παρακολουθείς και να ελέγχεις την άκρη του υφάσματος, παρά τη βελόνα. Αυτό στην αρχή θα σου φαίνεται λίγο περίεργο, αλλά θα το συνηθίσεις σε πολύ λίγο!Πάμε τώρα στις εφαρμογές του ίσιου γαζιού:
1) Όταν θέλουμε να ράψουμε ένα ρούχο, για να ενώσουμε μεταξύ τους δύο υφάσματα, χρησιμοποιούμε μήκος γαζιού 2-3, συνήθως γύρω στο 2,5. Κατά κανόνα, όσο πιο λεπτό το ύφασμα που ράβουμε, τόσο πιο μικρός αυτός ο αριθμός. Δεν μπορώ, δηλαδή, να ράψω παλτό, και να έχω ρυθμισμένο αυτόν τον αριθμό στο 1!
2) Σούρωμα: Αυτή εφαρμογή θα σου χρησιμεύσει πολύ. Είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε φαρμπαλάδες. Τώρα, εσύ μη σκεφτείς φούστες κλαρωτές και στολές αποκριάτικες σπανιόλας (αν και είναι ο καιρός τους τώρα). Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί σουρώματος, ελαφριά και πιο πυκνά. Από τόσο που δεν φαίνονται, μέχρι πάρα πολύ έντονα. Η τεχνική αυτή επιτυγχάνεται, ρυθμίζοντας το μήκος του γαζιού στο μεγαλύτερο νούμερο που έχει η ραπτομηχανή (4 ή 5). Δεν ασφαλίζεις την κλωστή ούτε στην αρχή ούτε στο τέλος (δηλαδή, δεν κάνεις όπισθεν καθόλου), και αφήνεις και στην αρχή και στο τέλος μεγάλες ουρές (15-20 εκατοστά). Όταν τελειώσεις τη ραφή, πιάνεις την κάτω κλωστή (δηλαδή της μασουρίστρας), και με προσοχή τραβάς για να σουρώσει. Προσοχή! Εδώ δεν πρέπει να πιάσεις και να τραβήξεις την πάνω κλωστή, γιατί αυτό θα σφίξει περισσότερο το γαζί, και δεν θα μπορείς μετά να σουρώσεις (θα πρέπει τότε να ξηλώσεις τη ραφή και να το κάνεις από την αρχή). Σε περιπτώσεις που το ύφασμα είναι χοντρό, ίσως χρειαστεί να κάνεις δύο γαζιά σουρώματος, το ένα δίπλα στο άλλο (δεν πρέπει να αλληλοεπικαλύπτονται και να διασταυρώνονται), μέσα στο περιθώριο ραφής.
3) Ενίσχυση ραφής: αν ρυθμίσεις το μήκος του γαζιού περίπου στο 1-1,2, τότε αυτό που δημιουργείς είναι ένα πολύ δυνατό γαζί, το οποίο το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να ενισχύσουμε μία άκρη ή μία γωνία. Θα μου πεις, γιατί δεν χρησιμοποιούμε παντού αυτό το γαζί, αφού είναι δυνατό; Αυτή η ραφή είναι δυνατή, αλλά ταυτόχρονα είναι και ογκώδης. Αν χρησιμοποιούσαμε πυκνό γαζί σε όλο το ρούχο, τότε αυτό θα δημιουργούσε εξογκώματα!
Το γαζί ζιγκ ζαγκ, τώρα, έχει δύο παραμέτρους που πρέπει να ρυθμιστούν: το ύψος και το μήκος. Αυτό θα καθορίσει το πόσο ψηλό και το πόσο στενό θα είναι το "Λ" του ζιγκ-ζαγκ.
Οι κυριότερες εφαρμογές της ραφής ζιγκ ζαγκ είναι οι εξής:
1) Το καρίκωμα: Αυτή είναι η κυριότερη εφαρμογή του ζιγκ ζαγκ για εμάς τις οικιακές μοδίστρες. Όταν κόβεται ένα ύφασμα (για να φτιάξουμε ρούχο), οι άκρες του ξεφτίζουν. Για να το αποφύγουνε αυτό, οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τον κοπτορράπτη, ένα ειδικό μηχάνημα. Στο σπίτι, όμως, που δεν έχουμε κοπτορράπτη, χρησιμοποιούμε τη ραφή ζιγκ ζαγκ της ραπτομηχανής μας (γι' αυτό το σκοπό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε ορισμένες περιπτώσεις και ένα ψαλίδι "κροκοδειλάκι", αλλά αυτό θα σου το πω άλλη φορά!). Προσέχουμε ώστε οι κορυφές των ζιγκ ζαγκ να "χτυπάνε" μόοοολις έξω από το ύφασμα, έτσι ώστε να το αγκαλιάζουν, και με αυτό τον τρόπο, να το προστατεύουν από το ξέφτισμα. Θα μου πεις, τί μας πειράζει αν ξεφτίζει το ύφασμα, αφού θα είναι από τη μέσα μεριά και δεν θα φαίνεται; Εκτός του ότι πρέπει το ρούχο να είναι όμορφο μέσα κι έξω, αν αφήσουμε το ύφασμα να ξεφτίσει (με την τριβή με το σώμα, και με τα πλυσίματα), θα φτάσει σε κάποια στιγμή το ξέφτισμα και στη ραφή, και θα την ξηλώσει κι αυτή! Και δεν το θέλουμε αυτό, όχι-όχι!
2) Το απλικέ: Απλικέ (γαλλιστί "appliqué") λέγεται η τεχνική, με την οποία εφαρμόζουμε ένα μικρότερο κομμάτι υφάσματος στο κυρίως ύφασμα (που μπορεί να είναι ρούχο ή μία τσάντα, κλπ). Αυτό το μικρότερο κομμάτι είναι διακοσμητικό (ή μπορεί να παίζει και το ρόλο του "μπαλώματος", στην περίπτωση που θέλουμε να διορθώσουμε μία τρύπα ή ένα ελάττωμα στο ύφασμα): μπορεί να είναι μία καρδιά, ένα αστέρι, ό,τι, τέλος πάντων θέλουμε! Στερεώνουμε το απλικέ στο ύφασμα προσεκτικά με καρφίτσες, και ράβουμε γύρω γύρω με πυκνό γαζί ζιγκ-ζαγκ. Κάποιες φορές, είναι ευκολότερο να στερεώσεις τα απλικέ με κολλητικό διπλής όψης, για να σιγουρευτείς ότι δεν θα φύγει από τη θέση του. Το ζιγκ-ζαγκ γαζί στην προκειμένη περίπτωση, εκτός του ότι στερεώνει το απλικέ στο ύφασμα, το αποτρέπει και από το να ξεφτίσει, και είναι και διακοσμητικό (εδώ μπορείς ελεύθερα να παίξεις με τα χρώματα της κλωστής!). Ένα παράδειγμα απλικέ μπορείς να δεις στην ανάρτηση που έκανα πριν μερικά καλοκαίρια: Απλικέ λουλούδι σε καλοκαιρινό φόρεμα.
Στην παρακάτω εικόνα, βλέπεις τις ραφές που μπορεί να κάνει η ραπτομηχανή που έχω (Singer Smart II). Σου συνιστώ να κάνεις το ίδιο με τη δική σου ραπτομηχανή, και να έχεις συνέχεια δίπλα σου το ύφασμα αυτό σαν αναφορά: πάρε, δηλαδή, ένα κομμάτι βαμβακερό πανί (40x30 εκατοστά είναι καλά), και κάνε 4 οριζόντιες γραμμές, για να το χωρίσεις σε 5 ζώνες. Όσο προχωράς προς τα κάτω, κάνε μικρότερες τις ζώνες αυτές. Δε χρειάζεται να μετράς, μη ζοριστείς, με το μάτι! Ξεκίνα, τώρα, να γαζώνεις στα δεξιά του υφάσματος, κάνοντας ένα απλό γαζί. Άρχισε με μήκος γαζιού 4, και καθώς θα φτάνεις στην πρώτη οριζόντια γραμμή, μείωσε το μήκος στο 3, κοκ. Κάνε παράλληλες ραφές, χρησιμοποιώντας για την κάθε κάθετη γραμμή/ραφή ένα συγκεκριμένο είδος γαζιού.


Οι ραφές 1-5 είναι διακοσμητικές ραφές, τις οποίες έχω χρησιμοποιήσει εδώ και πέντε χρόνια ελάχιστες φορές! Οι ραφές 6,7 και 8 είναι όλες ραφές ζιγκ ζαγκ. Απλώς, είναι ρυθμισμένες σε διαφορετικό πλάτος. Για παράδειγμα, αν πάρεις τη ραφή 7, είναι μία ραφή ζιγκ ζαγκ, της οποίας οι κορυφές είναι ίδιες στο πλάτος τους. Αυτό που αλλάζω καθώς η ραφή προχωράει προς τα κάτω, είναι το μήκος της, και γι' αυτό βλέπεις να γίνεται πιο πυκνή. Η ραφή 6 έχει μεγαλύτερο πλάτος από την 7 και την 8. Αυτό ισχύει για όλες τις ραφές που φαίνονται στην εικόνα: όσο κατεβαίνω προς τα κάτω, αλλάζω το μήκος του γαζιού (χρησιμοποιώ πέντε διαφορετικά μήκη, από 4 μέχρι και 0,5 χιλιοστά).
Στη δική μου ραπτομηχανή, οι διακόπτες για να ρυθμίζονται αυτά τα μεγέθη (μήκος και πλάτος) είναι όπως φαίνεται στην εικόνα (συγγνώμη για τις μουτζούρες στον κάτω διακόπτη, αλλά από την πολλή χρήση, έχουν σβηστεί οι ενδείξεις, και τις έχω πατήσει εγώ από πάνω με ένα μαρκαδόρο, όχι πολύ προσεκτικά, θα έλεγα!):


Ρίξε, τώρα, και μια ματιά στο βιντεάκι που έφτιαξα, που ελπίζω να σε βοηθήσει.Σημειώνω ότι στο ζιγκ ζαγκ που χρησιμοποιώ στο απλικέ έχω επίτηδες βάλει μεγάλο πλάτος ραφής, για να φαίνεται καλύτερα αυτό που κάνω-κανονικά, στο απλικέ χρησιμοποιούμε πυκνό γαζί και με μικρότερο πλάτος, αλλά, από την άλλη, εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλεις να έχεις. Επίσης, έχω χρησιμοποιήσει μαύρη κλωστή σε κίτρινο ύφασμα, για να φαίνεται καλύτερα στην κάμερα. Συνήθως, χρησιμοποιούμε ίδιο χρώμα κλωστής, αλλά, και πάλι, περί ορέξεως...
Α, και μην ξεχάσεις να γραφτείς στο κανάλι μου στο YouTube:
καθώς και στη σελίδα μου στο Facebook:♥ Pelagie

43 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ, Σοφία! Ελπίζω να βοηθάει λίγο τις αρχάριες μοδίστρες!
   xo

   Διαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Ε, ναι! Γιατί, πες μου ότι βρήκες εσύ κάτι που δεν ήξερες, να τρελαθούμε!

   Διαγραφή
 3. Έχει ήδη μπει στα pin μου.Θέλουμε κι άλλα μαθήματα...Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ, Αλέκα! Έχω πολλά βίντεο στα σχέδια.
   Αλλά να τα κάνετε κιόλας, ε; Όχι μόνο να τα βλέπετε. Θα ζητήσω έλεγχο προόδου, να το ξέρετε!
   :)

   Διαγραφή
 4. Συγχαρητήρια!!Πολύ καλη δουλειά!! Όλα όσα έχεις κάνει, όχι μόνο τα video
  Αυτό που θα ήθελα, είναι συναρμολόγηση ρούχου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ, Ισμήνη!
   Αυτά που θέλεις έρχονται, απλώς τα παίρνω λίγο με τη σειρά. Πρέπει πρώτα να καλύψουμε τα βασικά! Σιγά σιγά θα αρχίσω με τις φούστες.
   ;)

   Διαγραφή
 5. Απαντήσεις
  1. Πολύ χαίρομαι που εντυπωσιάστηκες, μακάρι να βοήθησα λιγάκι!
   ;)

   Διαγραφή
 6. εισαι πολυ κατατοπιστικη, μπραβο σου!! ξεθολωσε το μυαλο μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Pelagie, η δική μου ραπτομηχανή, αχρησιμοποίητη ακόμη διότι , όπως σου είπα σε άλλο σχόλιο, είμαι στο πρώτο μάθημα ακόμη, έχει και βελόνα κοπτοράπτη, αν το λέω σωστά, εξάρτημα που μπαίνει στη θέση της βελόνας. Αυτό μπορώ να το χρησιμοποιώ για καρίκωμα ώστε να μη χρειάζεται η ζιγκ-ζαγκ ραφή?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό τώρα δε μπορώ να σου το απαντήσω με σιγουριά, γιατί πρέπει να το δω. Αλλά, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η βελόνα, αλλά τί είδους ραφής θα χρησιμοποιήσεις (που ίσως να πηγαίνει με την αντίστοιχη βελόνα; δε μπορώ να είμαι σίγουρη γι' αυτό). Μπορεί η ραπτομηχανή σου να έχει ειδική ραφή για καρίκωμα (οι παλιές το λέγανε "σουρφιλέ"), οπότε θα χρησιμοποιήσεις αυτήν!
   ;)

   Διαγραφή
 8. Θα τη δοκιμάσω τότε άφοβα και θα σου πώ το αποτέλεσμα για να εμπλουτίσεις τη συμβουλευτική σου εμπειρία :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πολύ κατατοπιστική, με βοήθησες πολύ να καταλάβω σε τι project χρησιμοποιεται το καθε μήκος ραφής!!! Ευχαριστω πολύ που μοιράζεσαι μαζί μας την εμπειρία σου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι ωραίο να ξέρω ότι βοηθάω κάποιον! :)

   Διαγραφή
 10. Πολύ κατατοπιστική, με βοήθησεες να καταλάβω τη διαφορά των γαζιών και του μήκος που πρεπει να χρησιμοποιησω σε καθε Project! Σε ευχαριστω που μοιράζεσαι την εμπειρία σου μαζί μας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Δήμητρα!

   Διαγραφή
 11. Εξαιρετικά βοηθητικά και τα θέματα και ο τρόπος παρουσίασης. Μετράω μόλις ημέρες στη ραπτική και είμαι ακόμα στο στάδιο που πασχίζω να περάσω τις κλωστές σε χρόνο λιγότερο από ό,τι χρειάζονται τα αυγά για να βράσουν σφιχτά... :-) Μία απορία που έχω είναι σε τι ύφασμα έχετε κάνει τα δείγματα γαζιών. Προσπάθησα να το κάνω σε κάμποτο και πχ η καμπύλη (γαζί 1) στο 1/2 δεν γίνεται καν, μου μπλοκάρει ενώ στο 1,5 κάπως προχωράει καλά .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχαχαχα! Τέλειο! Ε, λοιπόν, θα έρθει η ώρα που θα περνάς τις κλωστές σε χρόνο λιγότερο από ό,τι χρειάζεται το αυγολέμονο για να σου κόψει, να είσαι σίγουρη!
   Τώρα, επειδή το κάμποτο μπορεί να είναι διαφόρων ποιοτήτων (πιο χοντρό ή πιο λεπτό), από μακριά δε μπορώ να σου πω τί γίνεται λάθος. Πιθανότατα να είναι λίγο χοντρούτσικο και σκληρό, κι εσύ να έχεις στη ραπτομηχανή σου φορεμένη βελόνα για πιο λεπτά υφάσματα (ή, απλώς, να είναι παλιά ή χτυπημένη, και να θέλει αλλαγή).
   Το ύφασμα που χρησιμοποιώ εγώ στο βιντεάκι είναι απλό βαμβακερό, και σχετικά λεπτό. Για να ράψω την καμπύλη, χρησιμοποιώ μήκος γαζιού 2,5 (που είναι και το μήκος που χρησιμοποιούμε στο 90% των περιπτώσεων). Τα χοντρά υφάσματα δεν "παίρνουν" και τόσο καλά τα στενά γαζιά (όπως το 1 και το 1/2 που χρησιμοποίησες εσύ). Τόσο στενό γαζί (όπως το 1/2, ας πούμε), χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. όταν θέλουμε να ενισχύσουμε μία γωνία). Εσύ προσπαθούσες να κάνεις κάτι συγκεκριμένο ή απλώς έκανες δοκιμές;

   Διαγραφή
  2. ααααχ εγώ προσπαθούσα να κάνω όλα τα γαζιά σαν δείγμα, όπως στη φωτό σου.

   Εντάξει, τις τελευταίες 3 μέρες έχω περάσει περί τις 6 ώρες προσπαθώντας να καταλάβω γιατί μου κάνει τσαλιμάκια (αντί για γαζί, έβγαζα το μαλλί της Μαρίας Σολωμού...).

   Το αποτέλεσμα ήταν (α) αγόρασα τσιμπιδάκι (το πλέον χρήσιμο εργαλείο δίπλα μου, αλλά αυτό των φρυδιών είναι κοντοστούπικο), (β) αγόρασα ένα πραγματάκι που περνάει την κλωστή στη βελόνα (διότι έχει αρχίσει κι η πρεσβυωπία αλλά αρνούμαι να βάλω γυαλιά.-)
   και με αυτά συμμάχους
   ε ναι! το βρήκα το λάθος!!!
   ήθελε λίγο ξέσφιγμα η κάτω κλωστή! Εντάξει μωρέ, ούτε 2 πάστα φλώρες δεν προλαβαίνω να ετοιμάσω σε 6 ώρες!!

   Αλλά τώρα έχω το δικό μου δείγμα ραφών :-)))

   Σας ευχαριστώ πολύ!

   Διαγραφή
  3. Αχαχχα! Είπαμε: αυτά κάποτε (όχι πολύ μακριά από τώρα, μη νομίζεις), θα τα σκέφτεσαι και θα γελάς, θα σου φαίνονται πολύ αστεία!

   Διαγραφή
  4. Εντάξει, Κυρία Πελαζί μου... η απόσταση από το βραστό αυγό στο κομμένο αυγολέμονο, που λέγαμε, περπατιέται όντως γοργά :-)))

   http://imgur.com/a/LeVAC

   Διαγραφή
  5. Ωωωωωωω, πόσο τέλεια! Υπέροχη έγινε η τσαντούλα σου. Και τα εξώραφά σου τα έκανες, και τις φόδρες σου τις έβαλες, και τα θηλύκια σου τα έραψες, όλα τα έκανες, και μπράβο σου! Θα την χαρείς πολύ την τσάντα σου, είμαι σίγουρη, και θα φτιάξεις και πολλά άλλα!

   Διαγραφή
 12. ευχαριστούμε πολύ για το κατατοπιστικότατο άρθρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εγω μπερδευομαι ακομα με το μηκος κ πλατος ου γαζιου..ως μηκος αντιλαμβανομαι το ποσο σφιχυο ειναι το πλατος ομως αφορα τι;μονο τα ζιγκζακ;στο ισιο γαζι τι ειναι το πλατος;βοηθα με βρε pelagie γιατι θα σκασω!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλέ, μη σκας, εσύ δεν θέλεις βοήθεια, το κατάλαβες μια χαρά! Το πλάτος έχει νόημα μόνο στο ζιγκ ζαγκ. Το ίσιο γαζί έχει μόνο μήκος! ;)

   Διαγραφή
 14. καλησπερα κ απο μενα!3 αποπειρα να γραψω εδω κ ελπιζω κ τελευταια!θα ηθελα να ρωτησω καποιες διευκρινισεις για το πλατος κ το μηκος της ραφης γιατι εχω μπερδευτει πολυ..αρχαρια ειμαι κ ευχομαι να βγαλω ακρη για να μη μεινω αρχαρια! Αυτο που αντιλαμβανομαι ως μηκος ειναι το ποσο ανοιχτο η σφιχτο ειναι το γαζι.το πλατος του ομως?μηπως εχει νοημα μονο στο ζιγκζακ γιατι στο μηκος δεν βγαζω νοημα εφοσων ειναι ισια η ραφη το τι εννοουμε πλατος.επισης το ποσο ανοιχτη ειναι μια κλωστη η σφιχτη στο τι βοηθαει?ευχαριστω εκ των προτερων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς τη, και μη φοβού, αφού παιδεύτηκες τρεις φορές να αφήσεις σχόλιο, αυτό σημαίνει ότι το παιδεύεις το πράγμα γενικώς, και άρα δεν θα μείνεις αρχάρια! Μόνο αν παιδεύεσαι βρίσκεις λύσεις.
   Λοιπόν, καλά τα λες κι εσύ: το ίσιο το γαζί έχει μόνο μήκος. Το πλάτος δεν υπάρχει! Το πλάτος έχει νόημα μόνο στο ζιγκ ζαγκ. Στο ζιγκ ζαγκ γαζί μήκος λέμε το πόσο πυκνό είναι, δηλαδή το πόσο ανοιχτά είναι τα "Λ" που κάνει (δηλαδή, πόση απόσταση έχουν τα ποδαράκια του "Λ" μεταξύ τους), και πλάτος το πόσο ψηλά είναι τα "Λ"! Πάρα πολύ καλά το κατάλαβες, και τζάμπα αγχώνεσαι! :)

   Διαγραφή
 15. αχ επιτελους γιατι κοντευα να τρελαθω!ελεγα δεν βγαζει νοημα!να σε ρωτησω βρε Pelagie και κατι ακομα..το ποσο χαλαρη η οχι ειναι η κλωστη τι το καθοριζει?μονο αν κανουμε σουφρωμα?αυτο που αντιλαμβανομαι εδω ειναι οτι το οτι πανω κατω για σταθερες ραφες (εκτος σουφρωματος)ειναι σταθερο το ποσο χαλαρη η οχι ειναι η κλωστη.Υπαρχει κατι αλλο που πρεπει να ξερω?σε ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είχες το άγχος της αρχάριας, που νομίζει ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα σωστά!
   Κοίτα. Όταν θέλεις να σουρώσεις ένα ύφασμα, δεν αλλάζεις την τάση της κλωστής (δηλαδή το πόσο χαλαρή ή τεντωμένη είναι αυτή), αλλά μόνο το μήκος της (το βάζεις στο μέγιστο μήκος του ίσιου γαζιού).
   Αν θέλεις να αλλάξεις την τάση της πάνω ή της κάτω κλωστής, υπάρχουν τρόποι, αλλά εξαρτώνται από την κάθε ραπτομηχανή. Αυτό που αλλάζει πιο εύκολα είναι της πάνω κλωστής. Οι πιο πολλές μηχανές έχουν έναν κυκλικό διακόπτη επάνω τους, που το ρυθμίζει. Συνήθως δε, έχουν και μία συνιστώμενη περιοχή αριθμών (π.χ. από το 3 έως το 5) μέσα στην οποία συνήθως ράβεις. Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις κατά τις οποίες θα σου χρειαστεί να αλλάξεις την τάση της κλωστής σου, πάντως (είτε της πάνω είτε της κάτω). Εγώ, ας πούμε, ούτε που θυμάμαι πότε χρειάστηκε να την αλλάξω τελευταία φορά.
   Οπότε, βρες τη συνιστώμενη τάση στην πάνω κλωστή, άφησέ την εκεί, και μην πειράζεις καθόλου την τάση της κάτω κλωστής. Αν είναι παλιά η μηχανή σου και έχουν πειραχτεί κατά λάθος αυτές οι ρυθμίσεις, βάλ'τες στις σωστές!

   Διαγραφή
 16. σε ευχαριστω παρα πολυ για τις διευκρινησεις!!θα επανελθω σιγουρα με περισσοτερες ερωτησεις! :) καλες δημιουργιες!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλέ, παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα! Καλές δημιουργίες και σε σένα!

   Διαγραφή
 17. Καλησπέρα είσαστε καταπληκτική, με βοήθησατε πολύ γιατί είμαι αυτοδίδακτη και συχνά ράβω τις στολές χορού για τις κόρες μου, θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω κάτι όσον αφορά τις πούλιες, μου σπάει η βελόνα πολύ συχνά η 90 με γαζί κρυφοβελονιας , πείτε μου σας παρακαλώ τις ρυθμίσεις γαζιού και αριθμό βελόνας για το συγκεκριμένο, έχω singer tradition, ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι αυτοδίδακτες νομίζω πως είναι οι πιο μερακλούδες!
   Λοιπόν. Καταρχάς, τί εννοείς, ύφασμα που είναι γεμάτο με πούλιες ή εκείνες τις τρέσες με πούλιες;
   Η βελόνα που θα χρησιμοποιήσεις δε νομίζω να έχει και πολλή σημασία, αρκεί να είναι καινούρια. Δες σε αυτό το βίντεο, ας πούμε, πώς ράβει αυτή. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνεις αγγλικά, θα σε βοηθήσουν τα σκίτσα που έχει ενδιάμεσα.
   Χρησιμοποιεί δύο τρόπους: ο πρώτος είναι γυρνώντας το μοχλό με το χέρι (στο πιο φαρδύ και πιο μακρύ ζιγκ ζαγκ της μηχανής της), ώστε να μην πατάει η βελόνα στις πούλιες, και στο δεύτερο τρόπο, λειτουργεί κανονικά τη μηχανή με το πεντάλ, αλλά η βελόνα πέφτει πάνω στις πούλιες. Διαλέγεις και παίρνεις.
   Αυτό είναι το βίντεο:
   How to Sew on Sequins Trim with a Sewing Machine

   Διαγραφή
 18. Τελεια ολα ολα μπραβο σου! Σε χαιρομαι που ασχολησε τοοοοσο πολυ!!! Βρε πουλακι μου με πιανουν τα νευρα μου!!!! Για πιο λογο τωρα τελευταια απο την κατω ραφη μου μαζευεται η κλωστη??? Θα σκασω! Μαζευει απο κατω κ μονο γαζι δεν το λες! Η μηχανη μου ειναι σιγκερ αλλα οταν μασουριζω δεν την βγαζω απο κατω μασουριζει κατω απο το ποδαρακι(στο λεω για να καταλαβεις στο περιπου ποια μηχανη ειναι) σε παρακαλω πες μου τι να κανω,ποια τα πιθανα προβληματα ξεκινησε το απο την βελονα κ την κλωστη κ φτασε μεχρι εκει που θα βρω επιτελους το προβλημα! Τι να πω!!! Απελπιστικα κ εχω ορεξη για πολλα γαζια!!! Αλλα ολο με σταματαει αυτο το προβλημα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω εσύ μου έστειλες και στο facebook, έτσι δεν είναι; Τελικά, το έλυσες το πρόβλημα; Θυμάμαι ότι μου είχες πει θα την πήγαινες στο μάστορα!

   Διαγραφή
 19. Pelagie ευχαριστώ!!!Εγώ πρόσφατα αγόρασα ραπτομηχανή κ από εσένα έμαθα τα πάντα!Να είσαι πάντα τόσο δημιουργική!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ, τί καλά, πόσο χαίρομαι που το διαβάζω αυτό! Σ' ευχαριστώ πολύ!
   Να μας δείξεις και τί φτιάχνεις, όμως, έ; (Στη σελίδα στο FB!)

   Διαγραφή

Έλα, μη ντρέπεσαι, πες κάτι!