13.10.13

Μηλόπιτα 1-2-3-4


Ψιτ! Εσένα λέω! Ναί, ναι, εσένα: την πολυάσχολη με τα εκατό χέρια, που κάνεις χιλιάδες πράγματα ταυτόχρονα, αλλά νομίζεις κατά τα άλλα ότι το να φτιάξεις ένα ωραίο, σπιτικό (και δη μαμαδίστικο) γλυκό είναι άθλος χρόνου και κόπου. Δεν είναι, σου λέω! Μπιλίβ μι.
Αυτή εδώ που σου γράφω είναι μία συνταγή για μία μηλόπιτα, αλλά τί μηλόπιτα: της ευκολίας! Την φτιάχνει η μαμά μου από τότε που ήμουνα παιδάκι, και είναι πολύ αγαπημένη, αλλά αρέσει και σε όσους τη δοκιμάζουν (οπότε μη φοβάσαι πως είμαι υποκειμενική λόγω παιδικών χρόνων και αναμνήσεων και τέτοια).
Το πολύ καλό είναι ότι φτιάχνεται με υλικά που είναι κοινά, και χρειάζεται μόνο ένα μπωλ ανάμειξης για να φτιαχτεί η ζύμη της. Ούτε μίξερ ούτε κατσαρόλες ούτε τίποτα για να πλένεις μετά.
Το όνομά της είναι, προφανώς, εμπνευσμένο από τις δοσολογίες των υλικών (ένα-δύο-τρία-τέσσερα και, πάμε):

  • Ένα φλυτζάνι λάδι (σπορέλαιο, ελαιόλαδο ή και φυτίνη λιωμένη, βούτυρο ή μίξη αυτών- εγώ βάζω συνήθως μισό μισό ελαιόλαδο και σπορέλαιο ή σκέτο σπορέλαιο)
  • Δύο φλυτζάνια ζάχαρη (μπορείς να βάλεις και λίγο λιγότερη, αν θέλεις)
  • Τρία φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Τέσσερα αυγά και τέσσερα μήλα μάλλον μεγάλα (κομμένα σε μικρά ή μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με το αν θέλεις να φαίνεται μετά το ψήσιμο το μήλο ή να λιώσει μαζί με τη ζύμη-πάντως όχι τριμμένο)
  • Κανέλα μπόλικη (βάλε σίγουρα ένα κουταλάκι)

Η εκτέλεση έχει ως εξής:
Παίρνεις ένα μεγάλο μπωλ και ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί με ένα ξύλινο κουτάλι.
Βάζεις το μίγμα σε ένα ταψί (καλύτερα όχι σε φόρμα του κέικ), βουτυρωμένο και αλευρωμένο, και ψήνεις στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα. Αυτό ήταν!
Σερβίρεις με ζάχαρη άχνη και κανέλα ή παγωτό βανίλια ή σαντιγύ άγλυκη ή με μαρμελάδα (βερύκοκο, ας πούμε) ή και σκέτη.
Τρώγεται πολύ ωραία καυτή, ζεστή, χλιαρή, κρύα. Όλες τις ώρες.
Σημειώσεις: Προαιρετικά, μπορείς να προσθέσεις, εκτός της κανέλας, και μοσχοκάρυδο, τζίντζερ και γαρύφαλλο, επίσης ξηρούς καρπούς-τα καρύδια της πηγαίνουν πολύ-, σταφίδες ή και κομματάκια σοκολάτας. Επίσης, μπορείς να τη φτιάξεις και με άλλα φρούτα, όπως ας πούμε αχλάδια ή και με κομπόστα ροδάκινο. Είναι ωραία όπως και νά 'χει!