10.9.11

Λόλα, να ένα μήλο - το Β


βελόνα: Μεγάλο θέμα. Οι βελόνες των ραπτομηχανών έχουν νούμερα. Γενικά,όσο πιο μεγάλο το νούμερο της βελόνας, τόσο πιο χοντρό το ύφασμα που ράβει. Τα νούμερα της βελόνας που υπάρχουν τυπικά είναι τα 60-65-70-75-80-90-100-110-120 (ευρωπαϊκά). Εγώ στην αγορά έχω συναντήσει μόνο τα 70-80-90-100. Δεν ξέρω πού πήγαν τα υπόλοιπα.
Τώρα. Πώς διαλέγεις ποιό νούμερο είναι το κατάλληλο για το ύφασμα που έχεις; Υπάρχουν οδηγοί για αυτό, αν ψάξεις στο internet θα βρεις πολλές αντιστοιχίες μεταξύ υφάσματος και αριθμού βελόνας. Ένας σχετικά ασφαλής κανόνας λέει ότι τα μεσαία νούμερα, δηλαδή τα 70, 80, άντε και 90 είναι εντάξει, όταν πρόκειται να ράψεις νορμάλ υφάσματα που προορίζονται για ρούχα-βαμβακερά, και μικτής ύφανσης με λίγο ελαστικό. Για τα πιο χοντρά υφάσματα, και όταν πρέπει να ράψεις πολλά στρώματα υφάσματος μαζί, πάρε πιο χοντρές βελόνες. Θέλει λίγη προσοχή, διότι, αν διαλέξεις μικρότερο νούμερο βελόνας, μπορεί να σπάσει, να τραβήξει και να μπερδέψει την κλωστή, και αν διαλέξεις μεγαλύτερο, θα δημιουργήσει μεγάλες τρύπες στο ύφασμα, οι οποίες, φορώντας το ρούχο, και καθώς αυτό τεντώνεται με τις κινήσεις σου, θα γίνονται μεγαλύτερες. Δεν το θέλεις αυτό.
Βελόνα, κανονικά, λέει, θα πρέπει να αλλάζεις όταν αρχίζεις ένα καινούριο ρούχο. Αλλά, αν το ρούχο είναι ένα μπλουζάκι (τόσο δα), πες παιδικό, πρέπει να αλλάξεις βελόνα; Πολύ σχετικό, επομένως. Καλό είναι, βέβαια, να έχεις στο μυαλό σου πως, όσο πιο καινούρια η βελόνα που χρησιμοποιείς, τόσο πιο μικρές οι πιθανότητες να στραβώσει ή ακόμα και να σπάσει, πράγμα άσχημο. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι από μπέρδεμα της κλωστής (και κουβάρι στο πίσω μέρος του υφάσματος που δύσκολα ξεμπερδεύεται), μέχρι μάσημα του υφάσματος ή και σκίσιμό του. Μπρ. Μου έχουν συμβεί όλα αυτά (και άλλα πολλά), και πήγε τσάμπα ο κόπος μου. Τώρα προσέχω, διότι πρέπει να έχω. Να θυμάσαι ότι, όταν στραβώνει η βελόνα, δεν φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Έχεις, όμως, άλλες ενδείξεις: ακούγεται ένας ενοχλητικός θόρυβος από τη μηχανή σου (εγώ στην αρχή, που νόμιζα ότι μία βελόνα σου πήγαινε και ένα χρόνο, πανικοβλήθηκα, διότι νόμιζα ότι χάλασε η μηχανή μου, τακ-τακ και τακ-τακ).
Και τα δύο αυτά θέματα, δηλαδή ποιό νούμερο να χρησιμοποιήσεις και πότε να αλλάξεις τη βελόνα σου, είναι, δυστυχώς, θέμα εμπειρίας (με το μάτι, που λέει και η μαμά σου για τα φαγητά, και σου σπάει τα νεύρα). Και λέω "δυστυχώς", διότι υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι που πρέπει να σκεφτείς, που μόνο αν κάνεις το λάθος δυο-τρεις (τεσσερεις-πέντε) φορές θα αποκτήσεις την εμπειρία για να μην το ξανακάνεις. Όπως με όλα τα πράγματα (σχεδόν).
Στο εμπόριο κυκλοφορούν συνήθως σε σετ. Μπορεί να είναι, ας πούμε,ένα σετ των πέντε βελονών ίδιου μεγέθους ή ένα σετ των δέκα βελονών με δύο βελόντες για κάθε μεγεθος. Καλή περίπτωση είναι να πάρεις ένα σετ με τέσσερα-πέντε χαρτονάκια, με ένα μέγεθος το καθένα, για να σου βγει οικονομικότερα. Ένα μέρος για να το κάνεις αυτό είναι το singermachines.co.uk.Θα βρεις και άλλα. Αν παραγγείλεις και κανένα ποδαράκι για τη μηχανή σου ή κανένα άλλο συμπαρομαρτούντο για τα σύνεργά σου, θα αποσβέσεις (και με το παραπάνω) τα έξοδα αποστολής (που δεν είναι και τόσο
υψηλά).
Τέλος, και δεν θα αναφερθώ πολύ σε αυτό, επειδή δεν έχω καθόλου εμπειρία, υπάρχουν και βελόνες που είναι ειδικές για ελαστικά υφάσματα, για τζην, για δέρματα,  κλπ. Για περισσότερες λεπτομέρειες, για το ποιες βελόνες ταιριάζουν στη μηχανή σου (αν και είναι, νομίζω, universal), και πώς τις τοποθετείς, καλύτερα να προστρέξεις στο εγχειρίδιό της.


Προσοχή: τα παραπάνω, όπως και όλα όσα γράφονται σε αυτό το ιστολόγιο, αποτελούν αποτελέσματα δικών μου ερευνών και πειραματισμών, και είναι σε ένα μεγάλο βαθμό υποκειμενικότητες. Ό,τι γράφεται, εν-νο-εί-ται πως ΔΕΝ είναι απαραίτητα σωστό (μερικές φορές ούτε καν για μένα) και απολύτως αληθές, και ουδεμία ευθύνη φέρω αν τα πάρεις όλα τοις μετρητοίς ;).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έλα, μη ντρέπεσαι, πες κάτι!